Atracții culturale

Ce poți vizita în Iași în timpul liber?

 

 

Municipiul Iași este principalul centru urban de la granița de est a Uniunii Europene. Iașiul a fost capitala Moldovei în perioada 1564 – 1859, una din cele două capitale a Principatelor Unite între 1859 si 1862, dar și capitala României între 1916 – 1918, în timpul Primului Război Mondial.

Este al doilea oraș ca număr de locuitori din România, include 13 localități învecinate, iar în timpul anului universitar, peste 50.000 de studenți îi trec pragul. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, astăzi una din cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este cea mai veche universitate din Romania și a fost fondată la data de 26 octombrie 1860. Actuala cladire a universității a fost construită între anii 1893 și 1897, după planurile arhitectului Louis Blanc și inaugurată în prezența regelui Carol I și a reginii Elisabeta. Faimoasa Sală a Pașilor Pierduți este decorată cu picturi realizate de către Sabin Balasa. În fața universității se găsesc statuile lui A.D.Xenopol, sculptată de C.Baraschi, și a lui M. Kogalniceanu, lucrare aparținând sculptorului W.Hegel.

Palatul Culturii este creația arhitectului I.D. Berindei, ajutat de către A. D. Xenopol și Grigore Cerchez, și a fost construit între anii 1906 – 1925, fiind inaugurat în 1926 de către Regele Ferdinand al României. Palatul este așezat pe ruinele Curții Domnești medievale atestate documentar la 1434, iar stilul arhitectural este neogotic. În momentul de față Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Științei și Tehnicii „Stefan Procopiu”, precum și Centru de Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Bojdeuca lui Ion Creangă este casa țărănească și modestă a marelui scriitor, a fost construită înainte de anul 1850, povestitorul locuind aici între anii 1872 și 1889, anul morții sale. În anul 1879 a stat câteva luni în bojdeucă și Mihai Eminescu. Aceasta a devenit muzeu în anul 1918, fiind prima casă memorială din România. În anul 1989 cu ocazia implinirii a 100 de ani de la moartea povestitorului Ion Creangă, s-a inaugurat alături de bojdeucă o clădire în care se află expoziția documentară. Bojdeuca lui Ion Creangă poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 și 17:00.

Parcul Copou a fost amenajat între anii 1833-1834 și este cel mai vechi parc din Iași, aici se află și Teiul lui Eminescu, locul de inspirație pentru marele poet, care a devenit simbolul vegetal al orașului Iași. În apropierea teiului lui Eminescu se găsește și bustul lui Mihai Eminescu, dar și bustul bunului prieten Ion Creangă ridicat în 1932, iar peste câțiva ani s-a realizat Aleea Junimea unde se găsesc busturile marilor autori români. În iunie 1984, lângă Teiul lui Eminescu s-a deschis Muzeul Mihai Eminescu, un omagiu adus poetului. Din patrimoniul muzeului fac parte cele mai importante opere, traduceri ale poeziilor sale în diferite limbi străine și multe volume de poezii: Poesii (1884), Poems (poezii în limbă engleză, 1938), Augsewahlte Gedichte (poezii în limbă germană,1932), Poesies (poezii în limbă franceză, 1931). Muzeul poate fi vizitat în fiecare zi, între orele 10.00-17.00. În Parcul Copou găsiți busturile artiștilor români, Muzeul lui Mihai Eminescu, “Obeliscul cu lei”, numit inițial “Monumentul Legilor Constitutionale” și a fost ridicat după planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova. Însă puțini știu faptul că în “Obeliscul cu lei” se bănuiește că există un document organic de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Grădină Botanică din Iași se întinde pe o suprafața de 105 hectare, fiind una dintre cele mai mari astfel de grădini din lume. Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactuși, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) și o colecție de cicadaceae (fosile vii). Sectorul Ornamental are o suprafața de 4,5 hectare și dispune de o gamă variată de plante decorative ierboase și lemnoase, care constituie o expoziție cu caracter permanent. Sectorul Rozariu însumează 800 de soiuri de trandafiri nobili. Această poate fi vizitată zilnic între 09:00 și 20:00.

Muzeul Unirii este situat în centrul orașului, pe stradă Lăpușneanu nr.14, și cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea muzeului constituie ea însăși, primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precădere destinul istoric de excepție, casă fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand. Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, documentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, artă decorativă (mobilier, porțelan, arginarie, ceasuri,corpuri de iluminat,covoare) aparținând familiei domnitoare Cuza, dar și aristocrației perioadei. Muzeul posedă și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00-17:00.

Complexul Urbanistic și Comercial Palas situat în centrul istoric, în apropierea Palatului Culturii, ansamblul urbanistic PALAS este un veritabil “oras în inimă orasului”. Axat pe conceptul „lifestyle center”, PALAS integrează în acest complex unic spații comerciale, hoteliere, birouri clasă A, apartamente, parcare subterană de aproximativ 2.500 locuri și un perimetru de entertainment, toate pe o suprafața construită de peste 270.000 mp. PALAS reprezintă o premieră, atât în România, cât și pentru portofoliul imobiliar al companiei IULIUS GROUP, fiind cea mai mare investiție privată realizată vreodată în nord-estul țării, cu un total de 265 milioane euro. Centrul Comercial Palas Iași a fost desemnat “Building of the year” în Europa de Sud-Est, dar și “Retail development of the year”.